miércoles, 5 de agosto de 2009

MÓN I POLITICA


Alcaldes del PP suprimeixen el nom de País Valencià de carrers i places
Algemesí (Ribera Alta), Paterna (Horta Oest) i ara Torrent (Horta Sud). El Bloc Nacionalista Valencià denuncia irregularitats en una enquesta promoguda per l'ajuntament de Torrent sobre el canvi de nom. L'alcaldessa justifica la consulta pel "clamor popular" de la gent a qui "molesta el terme País Valencià"
Mar Ferrando

El nom de País Valencià "molesta". Aquesta és si més no l'argument esgrimit per l'alcadessa de Torrent, María José Catalá, del PP, que va anunciar que durant el mes de juliol convocaria una enquesta entre la població per canviar el nom a l'Avinguda del País Valencià. La raó és el "clamor popular" que assegura hi ha a la ciutat, que té 82.000 habitants. Però aquest cas és l'últim conegut al País Valencià. Altres municipis governats pel PP, com Algemesí (on la protesta popular va aturar la decisió) i Paterna, també han eliminat aquest nomenclàtor. En un altre poble, Paipota, el canvi de nom de País Valencià es va fer sota el mandat dels socialistes.

El resultat de l'enquesta de Torrent, però, demostra que el "clamor" no existeix. Només ha votat el 3,5% dels cens i, a més, el recompte de vots, fet aquest dimarts, ha evidenciat una irregularitat en el procés. A les urnes hi havia 2.065 paperetes, però el nombre de votants registrat en el sistema informàtic eren 1.980. Aquesta diferència és, segons el regidor del Bloc a Torrent, Sento Beguer, el que ha fet que guanyés l'opció de canviar el nom per 1.055 vots a favor i 957 en contra.

De fet, l'enquesta preguntava si es volia mantenir el nom d'Avinguda del País Valencià i, després, proposava noms alternatius. D'aquestes noves denominacions, les més votades han estat Avinguda d'El Vedat (307), Regne de València (306) i Torrent (299).

Des del Bloc, Beguer recorda que la nomenclatura de País Valencià és "històrica", ja que va ser un dels primers carrers que va canviar de nom durant la Transició. Abans, es deia Avinguda dels Màrtirs, "un homenatge als caiguts del bàndol franquista durant la Guerra Civil", remarca.

Aquest divendres el Bloc demanarà oficialment per escrit a l'Ajuntament de Torrent que anul·li l'enquesta elaborada per les "irregularitats" evidents que hi ha hagut. També reclamaran una còpia del sistema electrònic en el moment del tancament de l'escrutini, fixat el dia 31 de juliol a les 20h de la tarda. També volen conèixer qui ha estat el responsable municipal que ha "custodiat" les urnes de l'enquesta, situada en tres punts de la ciutat (a dues biblioteques i a l'oficina d'atenció ciutadana).

Beguer recorda que l'alcaldessa, que mana amb majoria absoluta a Torrent, té potestat per canviar els noms del carrer sense necessitat de cap enquesta popular. "Potser l'objectiu de la consulta ha estat la mala consciència o provocar una cortina de fum per tapar, en plena crisi, un increment important en l'impost de l'IBI", explica. Caldrà veure al setembre si Catalá es manté ferma en l'objectiu de canviar el nom o no.

No hay comentarios:

Publicar un comentario