viernes, 8 de enero de 2010

PREMI JOSEP PLA

Trenta-quatre autors aspiren a guanyar el Josep Pla
També es concedeix aquesta nit el Nadal, el guardó literari més antic de l'Estat, que suprimeix el premi al finalista. La festa de Destino torna a l'Hotel Palace, antic Ritz, el seu escenari habitual
AVUI.cat
Barcelona
Ult. Act. 06/01/2010 19:36
Un total de 34 originals competeixen per guanyar el premi Josep Pla de narrativa en català, que atorga aquest dimecres a la nit l'editorial Destino en la mateixa festa literària en què es concedeix el Nadal, de narrativa en castellà, el guardó més antic de l'Estat espanyol.

La vetllada de Destino torna aquest any a l'hotel Palace, l'antic Ritz, el seu escenari habitual després que l'any passat es va celebrar a l'Avenida Palace.

Dotat amb 6.000 euros, el Josep Pla és menys rendible econòmicament que altres premis de literatura catalana –el Llull, per exemple, ofereix 90.000 euros al guanyador–, però compensa la veterania del guardó, que aquest any arriba a la 42a edició. La decisió està en mans d'un jurat format per l'escriptor i articulista de l'AVUI Sebastià Alzamora, Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Ester Pujol i Àlex Susanna.

L'any passat, el periodista de Catalunya Ràdio Gaspar Hernàndez va guanyar el Pla amb la novel·la El silenci.

Paral·lelament, el Nadal arriba a la 66a edició i suposa un premi de 18.000 euros per al guanyador. Aquest any, a més, serà l'únic afortunat, ja que el guardó al finalista s'ha suprimit. Un total de 261 novel·les aspiren a obtenir el reconeixement. Els textos són procedents de tot l'Estat i també de França, Portugal, els Estats Units, l'Argentina, l'Uruguai, Xile, Mèxic, Colòmbia i el Brasil.

Maruja Torres va obtenir el premi l'any passat amb Esperadme en el cielo, dedicat a Terenci Moix i Manuel Vázquez Montalbán.

No hay comentarios:

Publicar un comentario